fbpx

Zonnepanelen schoonmaken

Hoe maak je zelf zonnepanelen schoon?

Om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren, is het belangrijk om je zonnepanelen regelmatig schoon te maken en te onderhouden.  Zonnepanelen worden continu blootgesteld aan allerlei elementen zoals regen, blaadjes, vogelpoep en andere vuiligheid. Dit kan gaan ophopen en zorgen dat de zonnepanelen te weinig energie opwekken en zo dus niet optimaal presteren. Door je zonnepanelen regelmatig te onderhouden, kun je de levensduur van de zonnepanelen verlengen. Langdurig slecht onderhoud kan er namelijk voor zorgen dat je zonnepanelen onnodige schade oplopen. 

Wat heb je ervoor nodig?

Als je zelf je zonnepanelen wilt gaan schoonmaken heb je natuurlijk wel de juiste materialen nodig. Een borstel met uitschuifbare stang is ideaal door de verschillende lengte variaties die mogelijk zijn, maar ook een zachte spons of doek voldoet. Verder is het beter voor je zonnepanelen om gedemineraliseerd water te gebruiken in verband met mineraalvorming op de panelen. In alle gevallen is het erg belangrijk dat het een zachte borstel is! Dit om de beschermlaag (coating) van de panelen niet te beschadigen.

Welke stappen zijn er?

Nu is het tijd om je panelen dan daadwerkelijk schoon te gaan maken. De belangrijkste regel voordat je begint is altijd jouw veiligheid. Neem de juiste maatregelen als je bijvoorbeeld het dak op gaat en zorg dat de ladder stevig staat, en je niet kan vallen. Zorg dat je schoonmaakmateriaal ook niet kan vallen of de zonnepanelen kan beschadigen bij omstoten.

Gebruik je schoonmaakborstel om eerst alle blaadjes en takjes van je paneel te vegen en gebruik daarna het demi water om voorzichtig het vuil van je panelen te verwijderen. Bij hardnekkige vlekken kan eventueel een mild sopje gemaakt worden met het demi water. Gebruik je borstel of een zachte spons om de vlekken te verwijderen. 

Je kunt na het schoonmaken de zonnepanelen natuurlijk laten drogen, of desnoods met een droge, pluisvrije doek overtollige water wegvegen. Als je dan toch met je panelen bezig bent kun je meteen checken of alles er nog goed uitziet, zo niet laat ons dit dan zeker weten. 

Niks voor jou? Laat iemand anders het doen!

En stel dat je na het lezen van dit artikel denkt, dit is absoluut niet voor mij weggelegd kun je ook professionele hulp inschakelen. Zoek een lokale partij die dit periodiek voor u uitvoert. 

Als je langer profijt wilt hebben van je zonnepanelen en wilt dat ze optimaal kunnen presteren, is regelmatig onderhoud geen overbodige luxe. Dit kun je zelf doen met het juiste materiaal of je kunt dit laten doen door een professional.