fbpx

Zonnepanelen en Schaduw

Zonnepanelen en schaduw: waarom het belangrijk is om de juiste plek te kiezen? Zonnepanelen zijn een populaire en duurzame manier om energie op te wekken. Het is echter belangrijk om de juiste plek te kiezen voor het plaatsen van de panelen, zodat ze optimaal kunnen presteren. Wanneer zonnepanelen in de schaduw worden geplaatst, kan dit de energieproductie beïnvloeden. In dit artikel zullen we uitleggen waarom zonnepanelen in de schaduw niet ideaal zijn en wat je kunt doen om de negatieve effecten van schaduwen te verminderen.

Waarom is schaduw slecht voor zonnepanelen?

Wanneer een zonnepaneel in de schaduw staat, wordt er minder zonlicht op het paneel ontvangen, waardoor er minder energie wordt geproduceerd. Dit komt doordat zonnepanelen werken op basis van zonlicht. Wanneer er minder zonlicht op het paneel valt, wordt er ook minder energie opgewekt. Dit kan leiden tot een vermindering van de totale energieopbrengst en kan de terugverdientijd van de zonnepanelen verlengen.

Hoe kunnen Enphase micro-omvormers helpen?

Een andere manier om de negatieve effecten van schaduwen tegen te gaan, is door verbeteringstools genaamd (Enphase) micro-omvormers te gebruiken. De micro-omvormer is een klein kastje dat achter het paneel wordt geplaatst en waar het paneel direct op wordt aangesloten. De micro-omvormer biedt inzicht en werking op paneelniveau. Op deze manier heeft schaduw gen negatief effect meer op de rest van een paneel of installatie, ook niet bij een defect. 

De juiste plek kiezen is belangrijk

Het is belangrijk om zonnepanelen op de juiste plek te plaatsen, zodat ze optimaal kunnen presteren. Zonnepanelen in de schaduw plaatsen kan leiden tot een vermindering van de totale energieopbrengst en kan de terugverdientijd van de zonnepanelen verlengen. By-pass diodes van een zonnepaneel en micro-omvormers kunnen helpen om de negatieve effecten van schaduwen te verminderen.