fbpx

Waarop letten bij het kiezen van een Zonnepanelen leverancier/installateur?

In de aflevering van Kassa van 6 augustus 2023 worden de uitdagingen van de installatie en plaatsing van zonnepanelen besproken. Hierdoor wordt onder andere de beelden en expertise van Erik en zijn YouTube kanaal gebruikt. Met slechts een eenvoudige zoekopdracht naar zonnepanelen op Google krijg je al snel 24 miljoen resultaten. Dit overaanbod maakt het vinden van betrouwbare bedrijven steeds lastiger. Regelmatig komen klachten binnen over slecht geïnstalleerde zonnepanelen, soms zelfs direct na plaatsing. Het belang van kwalitatieve installatie en vakmanschap wordt duidelijk benadrukt, vooral gezien het stijgende aantal brandincidenten dat in verband wordt gebracht met zonnepanelen.

Het belang van een betrouwbaar bedrijf

Het is van groot belang om een betrouwbaar bedrijf te vinden voor de installatie van jouw zonnepanelen. Gezien het relatief grote aantal aanbieders op de markt kan dit echter een complexe opgave lijken. Maar er zijn gelukkig enkele aandachtspunten waar je op kunt letten wanneer je op zoek bent naar een geschikt installatiebedrijf.

Duidelijke afspraken en alarmbellen

Duidelijke afspraken maken met het installatiebedrijf over de levering van producten en de consequenties bij eventuele vertragingen is ook essentieel. Controleer Google reviews van de partij om te zien hoe andere klanten het bedrijf ervaren. 

Financiële overwegingen en garanties

Bij financiële aspecten is het gebruikelijk om eerst een aanbetaling van slechts 10% of €500,- te doen en het resterende bedrag te betalen nadat je panelen en gerelateerde producten zijn geleverd en volledig functioneel zijn. Een aanbetaling van 50% of meer moet echter als een waarschuwing worden gezien. Bovendien kun je garantie krijgen op de installatie zelf, ook wel installatiegarantie genoemd. Hier wordt een valkuil gecreëerd waar “zonnepanelen cowboys” misbruik van maken. Een te hoge installatiegarantie (bijvoorbeeld 25 jaar) vergroot de kans op dubieuze praktijken.

Zorgvuldigheid tijdens en na installatie

Ook tijdens de installatie zijn er belangrijke aandachtspunten. Controleer bijvoorbeeld of de bedrading van de panelen netjes is weggewerkt. Als er tijdens de installatie losse stekkers liggen, aarzel dan niet om de installateurs hierop te wijzen. Tevens is het verstandig om te controleren of de geleverde producten overeenkomen met wat in de offerte is opgenomen.

Het spreekwoord “goedkoop is duurkoop” is dus helaas ook van toepassing op zonnepanelen. “Zonnepanelen Cowboys” verkopen graag goedkope panelen en omvormers van inferieure kwaliteit, of omvormers die niet geschikt zijn voor het aantal panelen. Als je dus overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het van groot belang om grondig onderzoek te doen naar erkende bedrijven met capabele installateurs. Zoek naar bedrijven met een goede reputatie en maak een weloverwogen afweging tussen prijs en kwaliteit.

De noodzaak van gedegen onderzoek

Omdat er momenteel (helaas) nog geen verplicht certificaat is voor zonnepaneel installatie, is gedegen onderzoek voorafgaand aan de installatie van cruciaal belang. Dit zal niet alleen jouw investering beschermen, maar ook erkende bedrijven ontlasten die zich inzetten voor kwaliteitsnormen. De weg naar veilige en betrouwbare zonnepaneel installatie mag dan wel uitdagend zijn, maar met een weloverwogen aanpak en bewuste keuzes kun je vol vertrouwen jouw dak transformeren in een bron van duurzame energie. 

Zonnepanelen Zuid Nederland B.V. is officieel InstallQ erkend 

Met een InstallQ erkenning zijn de vakbekwame bedrijven te onderscheiden van de beunhazen. U als klant dient te kunnen vertrouwen op een veilige en kwalitatief goede installatie.

Een installateur mag zich pas erkend installateur noemen als er aan strenge opleidings- en kwaliteitseisen wordt voldaan. De erkend installateur moet beschikken over voldoende kennis, werken volgens de juiste normen (NEN1010) en in het bezit zijn van de juiste (meet)gereedschappen.