fbpx

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Als zonnepanelen specialist begrijpen we als geen ander hoe belangrijk het is om te weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw woning of bedrijf. Het is niet alleen belangrijk om de kosten van jouw zonne-energiesysteem te berekenen, maar ook om ervoor te zorgen dat het systeem voldoende energie opwekt om aan jouw behoeften te voldoen.

Factoren

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Het belangrijkste zijn jouw energiebehoeften en de hoeveelheid zonlicht die op jouw dak valt. Laten we deze factoren nader bekijken.

1. Bepaal jouw energiebehoeften

Voordat je kunt bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je weten hoeveel energie je verbruikt of verwacht te gaan verbruiken. Jouw energieverbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Je kunt jouw energieverbruik vinden op jouw energierekening of door contact op te nemen met jouw energiebedrijf. Als je het energieverbruik niet kunt vinden, kun je een schatting maken op basis van jouw woninggrootte en het aantal mensen in het huishouden. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. We zien dat dit gemiddeld steeds meer stijgt door het gebruik van airco’s en warmtepompen. Ook door het thuis opladen van een elektrische auto ligt dit soms vele malen hoger.

2. Controleer de hoeveelheid zonlicht op jouw dak

De hoeveelheid zonlicht die op jouw dak valt, is van invloed op hoeveel energie jouw zonnepanelen kunnen opwekken. Om de hoeveelheid zonlicht op jouw dak te bepalen, moet je rekening houden met de oriëntatie en helling van jouw dak, de locatie van jouw woning en eventuele schaduwfactoren zoals bomen of gebouwen. Als jouw dak naar het zuiden is gericht en een helling heeft van 35 graden, krijg je het meeste zonlicht en kun je de meeste energie opwekken. Maar zelfs als jouw dak niet ideaal is georiënteerd of gehoekt, kun je nog steeds meer dan voldoende zonne-energie opwekken. Onze software houdt rekening met al deze factoren, wij kunnen u dus precies vertellen hoeveel kWh u netto opwekt en hoeveel panelen er nodig zijn. U hoeft dit dus zeker niet zelf te bepalen.

3. Bereken het aantal zonnepanelen

Nu je de energiebehoeften kent en de hoeveelheid zonlicht op jouw dak hebt bepaald, kun je vervolgens het aantal zonnepanelen berekenen dat je nodig hebt. De meeste zonnepanelen hebben een vermogen van ongeveer 430 watt (Wp) per stuk en nemen ongeveer 1,6 vierkante meter dakruimte in beslag. Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. Om dit te kunnen opwekken heb je ongeveer 10 zonnepanelen nodig met een vermogen van 430 watt. Dit kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht op jouw dak, maar dit is een goede richtlijn.

Twijfel je over de juiste hoeveelheid zonnepanelen?

Op de korte termijn lijkt het misschien interessant om niet méér zonnepanelen neer te leggen dan strikt noodzakelijk, maar op een later moment extra zonnepanelen laten plaatsen is vanwege de hoge installatiekosten vaak veel duurder. Zorg dus dat je goed weet waar je aan begint. Te ingewikkeld om zelf uit te rekenen? Geen probleem! Neem contact op met ons en wij voorzien u van het juiste advies.