fbpx

Goed nieuws voor de energietransitie: salderen op jaarbasis wordt de norm

Net als de stijgende gas- en energieprijzen houdt ook de salderingsregeling de gemoederen flink bezig.
Door de stijgende kosten stapten steeds meer energieleveranciers over op een variabel elektriciteits- en gastarief per maand. Daarbij werd soms ook op maandbasis gesaldeerd, wat het voor de consument of leverancier zelf? minder interessant maakte om te investeren in zonnepanelen. Maar daar gaat verandering in komen nu energieminister Rob Jetten heeft uitgesproken deze regeling wettelijk aan te gaan passen. En dat is goed nieuws voor de energietransitie.

Salderingsregeling

Voor wie die niet bekend is met de term salderen: zelf opgewekte zonne-energie die bewoners zelf niet gebruiken, leveren ze aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijgen zonnepaneelbezitters een gunstig tarief voor de stroom die ze leveren. De stroom die ze zelf opwekken, mogen ze wegstrepen (salderen) tegen de stroom die ze afnemen van het energiebedrijf. Officieel mag dat tegen hetzelfde tarief: 22 cent per kWh, inclusief alle belastingen.

Overbelasting stroomnet

De salderingsregeling was altijd zeer gunstig voor zonnepaneeleigenaren. Maar mede door de overbelasting van het stroomnet worden al steeds meer zonnepaneelsystemen tijdelijk uitgeschakeld. Dat is een beveiliging van de netbeheerders om ervoor te zorgen dat er geen spanningsproblemen op het elektriciteitsnet ontstaan. Het uitschakelen gebeurt vooral op momenten dat veel mensen stroom met zonnepanelen opwekken, zoals in de zomer. De zonnepanelen kunnen dan geen elektriciteit meer leveren aan het net. Hierdoor lopen eigenaren van zonnepanelen steeds vaker inkomsten mis. Door de tijdelijke uitschakeling kunnen eigenaren namelijk ook geen gebruikmaken van de zonnestroom die zij zelf opwekken. Ze worden gedwongen om reguliere stroom af te nemen van het net, en wel voor de huidige hoge tarieven.

Doordat nu de energieleveranciers ook nog zijn overgestapt op maandelijks salderen, is er nog een extra nadeel bijgekomen. Een overgroot deel van de huishoudens verbruikt in de winter meer stroom dan in de zomer, terwijl in de zomer de meeste energie wordt opgewekt. Wanneer die opgewekte en teruggeleverde stroom niet wordt gesaldeerd, kunnen ze ‘s winters niet profiteren van de stroom die ze in die zonnige maanden hebben opgewekt. Dat zorgt dus voor een hogere energierekening.

Saldering op jaarbasis is verplicht

Het plan was al om per medio 2023 de salderingsregeling af te bouwen, maar de regering heeft nu aangekondigd te willen afbouwen vanaf 2025. In dezelfde plannen geeft de minister aan dat hij nog duidelijker wil maken dat saldering op jaarbasis verplicht is, en dus niet maandelijks. (Let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen.) Volgens de nieuwe plannen begint het traject met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het percentage in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 is salderen dan officieel verleden tijd. Zonnepaneeleigenaren krijgen dan een vergoeding voor elke kWh stroom die zij ongesaldeerd aan het net leveren.

Investeren in zonnepanelen is altijd een verstandige keuze

Net als Vereniging Eigen Huis zijn wij blij met de beslissing van Minister Jetten. Energieleveranciers kozen voor een andere invulling dan de wettelijke salderingsregeling. Daarmee namen zij bewust een risico. De nadelige gevolgen daarvan mogen echter niet voor rekening komen van zonnepaneeleigenaren. Zonnepaneeleigenaren leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan het versnellen van de energietransitie. Dus ook al zal de salderingsregeling op termijn helemaal verdwijnen, het is altijd een slimme keuze om zonnepanelen aan te schaffen. Het zelf opwekken van je eigen energie kan jou op jaarbasis 1.400 kilo CO2-uitstoot besparen.

Zonnepanelen én een hybride warmtepomp

En kies je voor de combinatie van een (hybride) warmtepomp en zonnepanelen, dan versnel je niet één, maar direct twee keer de energietransitie. Je verbruikt minder of zelfs helemaal geen gas meer en ook je energieverbruik neemt af, doordat je met de zonnepanelen je eigen energie opwekt. Maar dat niet alleen: de combinatie van zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp kan ook in financieel opzicht een slimme keuze zijn.

Benieuwd of zonnepanelen en een hybride warmtepomp ook voor jou een mooie eerste stap kunnen zijn richting een e-home? Neem contact met ons op en wij berekenen het voor jou.