fbpx

Garantie op zonnepanelen: alles wat je moet weten

Als je hebt geïnvesteerd in een zonnepanelensysteem dat minstens 15 jaar, en misschien zelfs 25 jaar, elektriciteit moet leveren, dan is het belangrijk om te weten welke garanties er van toepassing zijn. Er zijn verschillende soorten garanties die worden geboden, dus het is goed om te begrijpen wat ze precies inhouden. Hieronder hebben we de belangrijkste soorten garanties voor je op een rijtje gezet.

Vermogensgarantie

Een vermogensgarantie is gebruikelijk bij zonnepanelen en geeft aan hoeveel vermogen de panelen na een bepaalde tijd nog steeds kunnen leveren. Meestal wordt er een vermogensgarantie van 80% afgegeven na 20 of 25 jaar. Let op: vraag altijd of de vermogensgarantie “lineair” is, wat betekent dat je al aanspraak kunt maken op de garantie als de panelen na 12 jaar met meer dan 0,5% per jaar beschadigd zijn geraakt. Houd er rekening mee dat als het zonnepaneel na de productgarantieperiode volledig weigert te werken, de garantie voor de functionaliteit vervalt.

Productgarantie op zonnepanelen

De productgarantie geldt voor de zonnepanelen zelf en de omvormer(s) en dekt productdefecten. De minimale garantie voor omvormers is 5-10 jaar. Growatt omvormers hebben doorgaans 10 jaar garantie en Enphase micro-omvormers 25 jaar. Zonnepanelen fabrikanten bieden tot wel 35 jaar garantie op hun zonnepanelen. Een voorbeeld van zo’n fabrikant is Denim Solar (Nederlands merk), dat glas-glas panelen produceert die duurzamer zijn dan panelen met alleen glas aan de voorkant. 

Installatiegarantie en servicegarantie

De installatiegarantie is van toepassing op het installatiewerk en de kabelverbindingen en dekt problemen die hiermee samenhangen. De minimale garantieperiode voor installaties is twee jaar, maar steeds meer leveranciers bieden garanties van vijf jaar. Sommige leveranciers bieden ook een systeemgarantie aan, waarbij zij garanderen dat het hele systeem goed werkt en eventuele problemen oplossen zonder extra kosten. De systeemgarantie bij Zonnepanelen Zuid Nederland is 5 jaar. Het is altijd verstandig om te informeren bij je leverancier of je verzekeraar wat er precies wordt gedekt in geval van schade of storingen aan je zonnepanelensysteem. Zo kun je er zeker van zijn dat je optimaal bent beschermd en kun je zonder zorgen genieten van de voordelen van zonne-energie.