fbpx

FAQ

FAQ

Meest gestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden op de meeste gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Ja, bij het gekozen pakket krijgt u de daarop afgestemde omvormer(s).

Zonnepanelen vallen standaard onder de opstalverzekering van uw huis. Echter raden wij het u wel aan om het melden nadat ze zijn geïnstalleerd om eventuele verassingen te voorkomen. 

Jazeker. Vooral in de winter en avonden zullen de zonnepanelen niet voldoende tot geen energie opwekken. Daarnaast zullen ze bij de energieleverancier het teveel opgewekte stroom vasthouden voor later gebruik. Het voorschot wat je zal betalen zal uiteindelijk verrekend worden met het daadwerkelijke verbruik. Een slimme thermostaat kan niet gesynchroniseerd worden met een warmtepomp of zonnepanelen. We adviseren je dan ook om geen slimme thermostaat te nemen (Toon/Nest).

Dat zonnepanelen in de herfst en winter niet rendabel zouden zijn, is een groot misverstand. Ze werken niet op zonlicht, maar op licht, en werken daarmee dus ook bij bewolkt weer. Uiteraard ligt de opbrengstpiek in de lente en zomer. Maar ook in de wintermaanden is er straling van de zon, waardoor zonnepanelen ook in deze tijd van het jaar opbrengst leveren. Het systeem haalt dan niet de maximale opbrengst. Reken op een vijfde of een zesde deel daarvan. Maar toch, de koude maanden zijn verantwoordelijk voor zo’n 30% van de jaarlijkse energieopbrengst. Mits er geen sneeuw op de panelen ligt.

Nee dat hoeft niet. Het meeste vuil spoelt er bij een flinke regenbui vanzelf af. Als je in een bosrijke of vogelrijke buurt woont, kan de aanslag hardnekkiger zijn en kan je ervoor kiezen de panelen wel schoon te (laten) maken.

Er zijn 3 manieren waarop je kunt zien of je zonnepanelen goed werken.

  1. Via de omvormer. Op de meeste omvormers brandt/knippert een lampje, wat aangeeft dat het systeem werkt. Heel soms hebben omvormers ook een scherm waarop te zien is hoeveel stroom er opgewekt wordt.
  2. Via de energiemeter. Op de meter in je meterkast kan je zien hoeveel je aan het net teruglevert. Als je meer stroom opwekt dan je gebruikt, dan zal de meter teruglopen.
  3. Via de online omgeving/app. In de omgeving van de fabrikant van de omvormer is de meeste informatie over je zonnepanelen te vinden. Je zult na installatie van de installateur de inloggegevens hiervoor ontvangen. Het kan soms even duren voordat je deze gegevens ontvangt.

Hoeveel kWh je zonnepanelen opbrengen, hangt af van dingen als het weer, de oriëntatie én de hellingshoek. Soms lijkt de omvormer het niet te doen en is er online geen opbrengst zichtbaar. Het kan zijn dat het nog te vroeg of al te laat is en er gewoon te weinig licht is om op te vangen!

Op alle zonnepanelen, benodigde onderdelen en benodigde toebehoren is 0% btw van toepassing vanaf 1 januari 2023. Denk hierbij aan de (micro)omvormer, onderconstructies en overige toebehoren.

Het terugvragen van de btw is dus niet meer nodig.

Het deel van de energie die wordt ingezet voor je eigen verbruik, komt niet eerst langs de meter in de meterkast. Hierdoor is de teruglevering aan het net altijd een stuk lager dan de opgewekte energie van je zonnepanelen. Je slimme meter geeft daarom ook minder aan dan wat de zonnepanelen daadwerkelijk hebben opgewekt.

Wanneer je kiest voor de KOR dan geldt deze keuze voor een periode van 3 kalenderjaren. De KOR gaat per 1 januari in, in het jaar volgend op het jaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Gedurende die periode hoef je geen btw-aangifte in te dienen, maar mag je ook geen btw in aftrek brengen als je zonnepanelen bijkoopt. Maak je deze keuze niet of niet op tijd, dan zal de Belastingdienst ieder kwartaal een aangifte omzetbelasting blijven uitreiken. Je bent verplicht deze aangiftes op tijd in te dienen om boetes en naheffingsaanslagen te voorkomen.

De overheid is van plan om vanaf 1 januari 2025 de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen. Vanaf 2025 kan je elk jaar een kleiner percentage van de teruggeleverde energie salderen. Voor de overige energie krijg je een terugleververgoeding. Deze vergoeding zal, vergeleken met salderen, lager zijn. Vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk. Je neemt dan energie af voor tarief A en levert energie terug voor tarief B. Afspraken over deze tarieven maak je met je energieleverancier.

Geen antwoord op je vraag?

We begrijpen het als je meer vragen hebt over het verduurzamen van je leven door middel van zonne-energie. Stel ons al je vragen via het contact formulier.